Різні покликання Джона Роналда Руела Толкіна


130 років тому, 3 січня, народився Джон Роналд Руел Толкін — англійський письменник, поет, філолог, професор, класик світової літератури XX століття та один із фундаторів жанрового різновиду фантастики — високе фентезі.

 «У ямі в землі жив хоббіт». Цими словами оксфордський професор Дж.Р.Р. Толкін запалив палку іскру в поколіннях читачів. Від класичного дитячого «Хоббіта» до епосу «Володар кілець», авантюрні розповіді Толкіна про гобітів та ельфів, гномів і чарівників познайомили мільйони людей із багатою історією Середзем’я. Виходячи за межі літератури, Середзем’я Толкієна – це світ зі своїми власними мовами та історією.

Толкін виступав у різних іпостасях: як письменник, художник, філолог.

 Якщо ви коли-небудь відкривали фантастичний роман і знаходили там карту, то, швидше за все, за це треба подякувати Толкіну. Ймовірно, він також заслуговує на похвалу за те, що надихнув майбутніх письменників-фантастів на створення власних мов. І якщо ви колись закінчили читати книжку, а потім виявили, що є онлайн-енциклопедія, присвячена її світу та міфології — це теж завдяки Толкіну.

Автор «Гобіта» та «Володаря перснів» зробив більше, ніж просто писання книжок. Він винайшов альтернативну реальність, наповнену власною географією, мовами, релігією та історією, що охоплює цілу епоху.

Толкін-картограф

Толкін підготував декілька карт Середзем'я та його окремих областей, де відбуваються події творів. Не всі карти були опубліковані за життя письменника. Основними були ті, що публікувалися в «Гобіті», «Володарі перснів», «Сильмаріліоні» та «Незакінчених сказаннях». 


Толкін-художник

Виявляється, Дж. Р. Р. Толкін не просто вигадав чарівний світ «Володаря кілець» і «Хоббіта», він його ще й намалював. 

Толкін не вважав себе професійним художником, але він проілюстрував багато епізодів зі своїх книг. Деякі малюнки були включені до опублікованих версій. Письменник сам зробив дизайн обкладинки для першого видання "Хоббіта", яке Tolkien Estate описує як "одну з найвидатніших британських суперобкладинок XX століття".





Толкін-любитель мов

Толкін, будучи лінгвістом за освітою, вважав, що правдоподібна мова потребує докладної міфології, яка допомагає її розвитку. Його чудові казки про чарівників, хобітів, гномів та орків частково служили для становлення вигаданих ним ельфійських мов.

«Толкін був генієм із унікальним підходом до літератури, — цитує газета The Guardian бібліотекаря Річарда Овендена. — Його уявний світ був створений завдяки поєднанню його глибокої вченості, багатої уяви, потужного творчого таланту та доповнений власним життєвим досвідом».