Йоганн Гутенберг та його винаходи

14 квітня Google вирішив ушанувати Йоганна Гутенберга. Цього дня 2000 року Музей Гутенберга відкрив виставку на честь винахідника першого механічного рухомого друкарського верстата. Революційна на той час (XV століття) технологія зробила знання, викладені у книгах, доступними для простої людини. Саме на честь цього Google випустив новий дудл.

У нас не так багато точних даних про життя Йоганна Гутенберга. Майбутній винахідник народився в сім'ї майнцського патриція і купця Фрідріха Генфляйша і його дружини Ельзи Віріх близько 1400 року. Безумовно, він відвідував латинську школу, але невідомо, чи вчився в університеті, достовірних записів про це не існує. З 1434 по 1444 роки Гутенберг живе в Страсбурзі, займаючись шліфуванням дорогоцінного каміння та виготовленням дзеркал для паломників. Крім того, він засновує товариство на паях для фінансування якогось нового підприємства, пов'язаного з «мистецтвом», причому під словом «мистецтво» варто розуміти якесь ремісниче вміння. У 1439 році відбувся судовий процес, пов'язаний з взаємними фінансовими претензіями учасників. У документах процесу суть винаходу, яка становила комерційну таємницю, не називається, але із згадок про покупку свинцю і будівництво пресу можна зробити висновок про те, що Гутенберг вже працює над головною справою свого життя.

1448 року Гутенберг знову повертається в Майнц, де продовжує розробки, що вимагають фінансування. Він бере кредит у свого кузена Арнольда Гельтуса і майнцського купця Іоганна Фуста і починає експерименти з печаткою. Першими творами, випущеними за допомогою друкарського преса, стали індульгенція, календар, латинська граматика Елія Доната - недорогі видання, що складаються з одного або декількох листів. Головна книга, Біблія, вийшла не пізніше 1455 року.

Гутенберг не зміг розплатитися з Іоганном Фустом і за рішенням суду в 1455 році друкарня з усім обладнанням і шрифтами Біблії перейшла до кредитора. Фуст уклав договір з Петером Шеффером, який раніше був друкарем у Гутенберга, і з успіхом продовжив підприємництво. Гутенберг повинен був почати все з нуля. Йому вдалося відновити справу і випустити ще кілька книг. Першодрукар помер в 1468 році в Майнці.

ВИНАХОДИ ГУТЕНБЕРГА

Літера. Основа винаходу Гутенберга - друк складальними літерами. Сторінку тексту можна віддрукувати і з цільної дерев'яної дошки, але для наступної частини розповіді потрібно вирізати нову дошку. Головна ідея, реалізована Гутенбергом, - створення форми з роздільних розбірних елементів - літер. Віддрукувавши потрібну сторінку і розсипавши набір, можна було набрати інший текст з тих самих літер. Для технічного здійснення цього завдання Гутенбергу потрібно було багато років напруженої роботи. Принциповим рішенням було не виготовляти літери поодинці, а механізувати і стандартизувати цей процес. Вирішення цього завдання допомогло в майбутньому здешевити процес виготовлення книги.

Прес. Друкарський верстат, що став символом нової епохи, Гутенберг фактично лише удосконалив, використавши принципи дії вже існуючих пресів для виноробства або для віджиму вологого паперу при паперовиробництві. Але слід забезпечити рівномірність тиску по всій поверхні друку, щоб закарбувалися всі найтонші лінії в буквах, і створити рухливу каретку, щоб переміщати форму під плиту і назад. Ще одним завданням було точне накладення листа на друковану форму. Верстат, сконструйований Гутенбергом, відповідав всім цим вимогам і практично без змін служив друкарям до XIX століття.

Сплав. Не менш важливим вибором стало використання металу в якості матеріалу для літер. Складним завданням було знайти відповідний сплав, який повинен був володіти підвищеною текучістю, щоб заповнити найтонші «волосяні» частини ливарної форми, мати низьку температуру плавлення, щоб не розплавити мідну матрицю і бути досить твердим, щоб витримати багатотисячні тиражі. Ймовірно, Гуттенберг використовував сплав зі свинцю, олова і сурми, який використовується в друкарською практиці більш пізніх століть.

Фарба. Гутенберг зумів знайти оптимальний рецепт друкарського чорнила. Граверами вже була створена фарба на масляній основі, призначена для виробництва відбитків і відрізнялася від чорнила для письма, але виникла проблема з двостороннім друком. Так як фарбу сприймає вологий папір, потрібно було отримати фарбу, яка висихає швидше, ніж просохне лист основи, щоб не змазати вже надруковану сторону при друку обороту.

Дослідники життя і творчості Йоганна Гутенберга встановили, що за свого життя він видрукував понад 50 книжок. Це підручники латинської мови, Календарі, «Католікон», що містить латинську граматику і тлумачний словник, «Псалтир», а також інші книжки.

Проєкт Гутенберг — найперша цифрова бібліотека, створена з метою оцифрування, архівування і поширення культурного надбання людства, носить ім'я Гутенберга.