Нобель у літературі (До 120-річчя від дня заснування премії)


Нобелівська премія з літератури — найпрестижніша нагорода для автора та пік його творчого визнання. Шведський хімік, винахідник динаміту й філантроп Альфред Нобель заповідав: «…А ще одна частина піде тому, хто створить у галузі літератури найвидатніший твір в ідеалістичному напрямку».
Цьогоріч омріяна премія підкорилася 73-річному Абдулразаку Гурні з Танзанії, який зараз живе у Великій Британії. Його роман «Рай» (1994)🤩 увійшов у шорт-ліст Букерівської та Уїтбредівської премій, а роман «Біля моря» (2001) — у лонг-ліст «букерівки». Третій роман автора, знаний у всьому світі, — «Дезертирство» (2005). Твори Абдулразака Гурни можна почитати лише в оригіналі, англійською. Українською мовою романи лауреата ще не переклали.
Номінації на Нобелівську премію з літератури зберігаються в суворому секреті упродовж 50 років.
З 1901 по 2021 рік літературною «нобелівкою» нагородили 113 авторів.
Лише 16 жінок стали нобелівськими лауреатками в царині літератури.
Серед українських поетів і письменників, номінованих на Нобелівську премію: Іван Багряний, Павло Тичина, Ліна Костенко, Іван Драч, Микола Бажан, Василь Стус, Олесь Гончар, Борис Олійник.
За весь час існування премії лише двоє авторів відмовилися від нагороди. Французький філософ і драматург Жан-Поль Сартр боявся, що Нобелівська премія стане перешкодою для його незалежності. А російський письменник Борис Пастернак відмовився від «нобелівки» через справжнісінький булінг і тиск радянської влади.
Лауреатів премії оголошують у жовтні, а ось вручення нагород відбувається 1️⃣0️⃣ грудня — саме цього дня помер Альфред Нобель.
Кожен лауреат премії отримує грошовий приз, який у 2021 році становить 10 мільйонів шведських крон (1 мільйон 137 тисяч доларів). Щоб отримати свій приз, переможець зобов’язаний протягом шести місяців з моменту отримання нагороди провести Нобелівську лекцію.
На реверсі Нобелівської медалі з літератури зображено юнака, який сидить під лавровим деревом. В його руках — перо, на колінах — аркуші паперу. Хлопець натхненно дивиться на Музу, яка стоїть поряд і грає на лірі. Знизу — цитата латинською з поеми Вергілія «Енеїда»: «Inventas vitam juvat excoluisse per artes» — «Винахід робить життя кращим, а мистецтво - прекраснішим».
Цьогоріч виповнюється 1️⃣2️⃣0️⃣ років з дня заснування премії. З цієї нагоди відділ літератури іноземними мовами підготував книжкову виставку з творами лауреатів різних років. Серед них праці Г. Сенкевича, Р. Кіплінга, Р. Роллана, Б. Шоу, Д. Голсуорсі, Е. Хемінгуея, Б. Пастернака, Д. Стейнбека, Ш. Й. Аґнона, Г. Грасса, В. Голдінга.
🤗Запрошуємо усіх бажаючих ознайомитися з творами письменників, які отримали світове визнання.