«Художник соціального життя» (До 150-річчя від дня народження Теодора Драйзера, американського письменника)

 

Біографія

Коли 27 серпня 1871 року у Йоганна і Сари Драйзер, що жили в невеликому містечку Терре-Хоут в штаті Індіана, народилася дев'ята дитина, ніхто не міг собі уявити, що їй судилося стати всесвітньо відомим письменником-реалістом.

Сім'я Теодора Драйзера животіла в убогості, але, незважаючи на всі труднощі, хлопчикові вдалося закінчити середню і школу і навіть провчитися рік в університеті Блумінгтон. Навчання оплатила одна зі шкільних учительок майбутнього письменника, яка відзначила його тягу до вивчення мови та літератури. Драйзер відчував величезне бажання вчитися далі, але коштів не було. Тому він відправився в Чикаго, де замість вчителів його чекала сувора дійсність, а замість диплома - життєвий досвід.

Дослідник «американської мрії»

У Чикаго Драйзеру доводилося братися за будь-яку роботу, щоб хоча б по мінімуму забезпечити своє існування. Він мив посуд, прибирав в одному з місцевих ресторанів, був підсобним робітником на залізничній станції. Теодор Драйзер, як і будь-яка молода людина, мріяв стати успішним, і заважала йому в цьому не тільки відсутність освіти. Глибока релігійність батьків, що межувала з фанатизмом, дуже вплинули на майбутнього письменника.

Пізніше Драйзеру вдалося влаштуватися репортером в одну з чиказьких газет. З цього і почався його шлях до серйозної журналістської діяльності, яка зіграла одну з вирішальних ролей у його становленні як письменника. Він часто переїжджав, працював в різних містах, що дозволило йому побачити життя різних верств суспільства у всій красі.

Кінець XIX століття - час, коли серед американців відбулася кардинальна переоцінка цінностей, а для підприємливих людей відкрилася маса нових можливостей. Жорстока конкуренція, готовність йти на все заради «американської мрії», нехтування нормами суспільної моралі - ось що спостерігав Драйзер, подорожуючи по Америці. Тоді і сформувалися основна мета майбутніх творів автора: правдиве відображення і критика жорстокої соціальної дійсності.

Літературний дебют

У 1900 році побачила світ перша книга Драйзера «Сестра Керрі». Вона оповідає про звичайну дівчину, яка мріє стати зіркою театру. Вона домагається того, чого хоче, але ціна «американської мрії» - моральне падіння. Опинившись у великому місті, амбітна провінціалка готова йти на найжахливіші вчинки заради своєї мети. Драйзер протестує проти помилкових, на його думку, ідеалів, які змушують людей морально деградувати заради грошей і успішності, котрі культивують безпринципність і цинізм.

На той момент Америка ще не була готова до роману, що описує такий погляд на життя. Критики звинуватили Драйзера в аморальності і розбещенні молоді, хоч книга не містила ніяких явних непристойностей. Настільки трагічні картини, запеклу боротьбу за місце під сонцем в той час ще ніхто з американських літераторів не відображав. Жоден екземпляр «Сестри Керрі» так і не потрапив тоді до рук читачів.

Теодор Драйзер, який витратив на роман масу часу і сил, залишився ні з чим, майже жебрак і невизнаний. Йому довелося важко. Письменник голодував, продавав свої речі, перебивався випадковими заробітками, але не відмовився від своєї мети.

У 1904 році твір все-таки видали в Лондоні, де він справив фурор. Настільки жорсткого опису реальності читач того часу ще бачив. Три роки по тому роман все ж був визнаний і на батьківщині письменника.

Жорстокий реалізм Драйзера

Друга книга Драйзера "Дженні Герхардт" описує вже класичний сюжет любові хлопця з багатої сім'ї і простої дівчини з нижчих верств суспільства. У ній молодий чоловік жертвує своїми почуттями, щоб отримати спадок. Автор описує, наскільки бідна дівчина опинилася морально вище представників верхівки суспільства.

Справжню світову популярність Теодору Драйзеру принесла його трилогія «Бажання». Перші дві частини, «Фінансист» (1912) і «Титан» (1914), побачили світ ще за життя письменника, остання, «Стоїк», була випущена в 1947 році вже після його смерті. У цьому творі описується досить великий відрізок історії США. Головний герой все своє життя витратив на те, щоб стати успішним, але під її кінець його чекав крах ідеалів, усвідомлення морального падіння на догоду матеріальним цінностям.

Ще один видатний роман Теодора Драйзера «Американська трагедія» був виданий в 1925 році. Він оповідає про складний шлях підприємливого юнака від злиднів і лакейській роботи до верхівки суспільства, а потім до вбивства і страти. Роман став класикою американського реалізму.

Цікаві факти

• За мотивами «Американської трагедії» був знятий фільм «Місце під сонцем», який отримав 6 премій «Оскар» і премію «Золотий Глобус».

• Прототипом Френка Каупервуда з трилогії «Бажання» була реальна людина - магнат Чарлз Йеркс.

• Драйзер в 1930 році був претендентом на Нобелівську премію в галузі літератури.

• У Києві, де письменник побував в рамках своєї подорожі до СРСР, є вулиця, що носить його ім'я.

• В соціоніці є тип «Драйзер», що позначає етико-сенсорного інтроверта.