«Маленька жінка, яка почала велику війну» (До 210-річчя від дня народження Гаррієт Бічер-Стоу, американської письменниці, аболіціоністки)

Гаррієт Бічер-Стоу, 1855 рік. Художник: Francis Holl

14 червня 2016 року минуло 210 років від дня народження Гаррієт Бічер-Стоу (1811-1896), американської письменниці, прозаїка, авторки романів, повістей і оповідань, авторки знаменитого роману "Хатина дядька Тома".

Бічер-Стоу - поборниця звільнення негрів від рабства. Вона виросла в пасторській, аболіціоністськи налаштованій сім'ї. Дівчинка постійно пропадала в кабінеті батька, нишпорила в його богословських книгах, брошурах, журналах. Батько письменниці неодноразово приховував у себе в будинку втікачів-негрів.

Чоловік письменниці був викладачем богослов'я. Сімейне життя було обтяжене бідністю, постійною хворобою, нескінченними домашніми клопотами (у подружжя Стоу було шестеро дітей). Проте, Бічер-Стоу продовжує літературну роботу.

Перше оповідання Г. Бічер-Стоу "Дядя Тім" було опубліковане в 1831 році. Вона отримала за нього премію в 50 доларів. Коли Гаррієт починала друкуватися, письменницею вона себе ще не вважала. Але з роками все більше і більше переконувалася в своєму покликанні.

З початку 1840-х років її твори, які часом писалися за рахунок сну, стали досить регулярно з'являтися у пресі, що виявилося істотним поповненням сімейного бюджету. У своїх літературних творах вона виступила захисницею жіночої освіти і знищення рабства.

Після ряду повістей для дітей, які пройшли непоміченими в 1851-1852 рр., Бічер-Стоу надрукувала свій найкращий роман "Хатина дядька Тома". Першими цінителями цього твору були 10-12-річні діти письменниці, яким вона читала роман у рукописі.

Хатина дядька Тома / Ілюстрація титульного аркуша. Художник: Hammatt Billings [Перше видання: Бостон: Джон П. Джеветт і компанія 1852]

"Хатина дядька Тома" - широка картина рабовласницького побуту в південних штатах Америки: тяжке становище невільників, приголомшливі сцени торгівлі живим товаром, страждання матерів, що відриваються від своїх дітей, геройство чорних мучеників, наростаючий рух аболіціоністів - все це хвилююче яскраво зображено Гаррієт. Роман пройнятий християнською мораллю. Негр Том терпляче несе тягар рабства і молиться за своїх ворогів. На всьому творі лежить тавро християнського "протесту". Сюжет роману, до найдрібніших подробиць, узятий письменницею прямо з життя.

Успіх, в тому числі і фінансовий, перевершив всі очікування. За 1852 рік у США вийшло 120 видань книги. Він був перекладений 20-ма мовами і розійшовся в мільйонах екземплярів.

Тема роману не відрізнялася новизною, все ж емоційно-насичений сюжет найбільш вдало відповідав настроям і духу часу. Поява твору "Хатина дядька Тома" загострило конфлікт між Північчю і Півднем, що у свою чергу призвело до Громадянської війни 1861-1865 років.

Кажуть, що Авраам Лінкольн 1862 року звернувся до Гаррієт Бічер-Стоу зі словами: «Отже, це ви та маленька жінка, яка написала книжку, що розпочала цю велику війну!»

Гаррієт Бічер-Стоу стала першою професійною жінкою-письменником США, відомої за межами Америки, і автором першого американського "бестселера".

Роман було опубліковано за десять років перед Громадянською війною в США, і він став сенсацією, міжнародним бестселером. Після виходу у світ книжка надзвичайно швидко розлетілася з прилавків, її одразу взялися активно перекладати іншими мовами.

Через деякий час до книжки стали трохи прискіпуватися (перш за все в США). Дядька Тома називали занадто покірним, а весь роман занадто узагальненим.

Але усе-таки це був вирішальний твір в історії боротьби з рабством.