Grammarly: український сервіс правопису на мільярд

 


Коли у 2009 році троє українців створювали сервіс для допомоги у написанні текстів англійською Grammarly, вони не уявляли, що через 10 років їх стартап оцінять у понад мільярд доларів.

Як працює Grammarly?

Grammarly - сервіс, який допомагає у написанні текстів англійською мовою та дозволяє робити їх ефективнішими та чіткішими. В основі система штучного інтелекту, яка аналізує мову.

Команда комп'ютерних лінгвістів, дослідників та інженерів розробляє алгоритми, які показують правила й закономірності якісних текстів і повідомлень. Для цього вони, зокрема, тренують моделі на мільйонах речень в англомовних текстах, зібраних спеціально для дослідження.

Коли користувач пише за допомогою Grammarly, то система штучного інтелекту аналізує кожне речення й текст загалом і пропонує, як його поліпшити.

Поради діляться на чотири категорії: правильність (граматичні, орфографічні, пунктуаційні помилки), чіткість (стислість та зрозумілість), захопливість (словниковий запас та розмаїття) і тон (формальність, ввічливість і впевненість).

Сервіс працює у різних інтерфейсах: можна користуватися вебредактором на сайті Grammarly (створювати текст там або копіювати туди), встановити плагін для свого браузера, після чого перевірка правопису запрацює в Gmail, Facebook, використовувати додатки для декстопу або мобільні клавіатури.

То в чому оригінальність?

Сьогодні існує безліч сервісів перевірки правопису для різних мов — і вбудованих у додатки, і окремих продуктів.

Водночас, за словами Дмитра Лідера, це лише підтверджує цінність і потребу в таких сервісах як Grammarly.

"Ми також зосереджувалися на формальній якості текстів ‒ орфографії, пунктуації й граматиці. Цей напрям і досі є важливим для нас, однак продукти Grammarly вже давно вийшли за межі виправлень лише граматики чи орфографії. Ми підтримуємо дедалі складніші аспекти комунікації і надаємо рекомендації щодо чіткості, захопливості й тону", - каже він.

Творці Grammarly впевнені, що чіткість сказаного не менш важлива за грамотність, адже навіть граматично правильне речення може бути заскладним для сприйняття.

"Повтори роблять навіть інформативний текст нудним і нецікавим, тому ми пропонуємо поради, щоб покращити його захопливість — наприклад, урізноманітнити лексику чи замінити повторювані слова", - пояснює Дмитро Лідер.

Окрім того, важливо не лише те, що ви пишете, але і як саме. Визначити тон на письмі набагато складніше, адже у вас немає зорового контакту зі співрозмовником по той бік екрану і ви не бачите його жестикуляції.

Аби розв'язати цю проблему, Grammarly запустила нову функцію. Сервіс допомагає визначити тон повідомлення. Адже саме тон допомагає налагодити добрі відносини з адресатом.

Функція детектора тону допомагає визначити, як ваше повідомлення сприйматиме читач.

"Йдемо іншим шляхом, аніж сервіси, які фокусуються лише на перевірці правопису. Працюємо над розширенням типів рекомендацій", - вказує Лідер.

Grammarly не планує на цьому зупинятися і хоче створити комплексний комунікаційний асистент на основі штучного інтелекту, який допомагатиме людям краще розуміти один одного і досягати поставлених цілей у спілкуванні.

                                                                                                                                        /bbc.com/