«Літописець польської історії» (До 175-річчя від дня народження Генрика Сенкевича, польського письменника)

 


5 травня 2021 року минуло 175 років від дня народження письменника Генрика Сенкевича (1846-1916). Класик польської літератури був блискучим історичним романістом. Подібно до Гюго, Дюма, Толстому, він зумів описати великі події минулих епох, приділивши увагу і особистості людини - творця цих подій. У 1905 році Сенкевичу була присуджена Нобелівська премія з літератури «За видатні заслуги в області епосу».

Сам письменник високо цінував історичний роман за ідейні цінності, за дух патріотизму і повагу до традицій. Він старанно досліджував епоху, яку описував в романах, а сюжети творів знаходив, «вивчаючи літописи і мемуари епохи, яку відчував сильніше, ніж будь-які інші».

У Польщі Генрик Сенкевич відомий перш за все як автор твору «Трилогія» - це серія історичних романів («Вогнем і мечем», «Потоп», «Пан Володиєвський»), дія яких відбувається в XVII столітті, в епоху політичного замішання, яке привело країну на край загибелі. У книзі, в якійсь мірі написаній в манері повістей про Дикий Захід, Сенкевич створив образи цілої плеяди народних героїв. І, що найголовніше, йому вдалося створити образ польської історії, який залишився в пам'яті у багатьох поколінь читачів.

У певному сенсі саме Сенкевич вплинув на те, яким чином поляки досі уявляють собі минуле свого народу, з усіма його світлими і темними сторонами.

У відділі літератури іноземними мовами ви можете знайти майже усі твори Генрика Сенкевича мовою оригіналу.

Пропонуємо цитати з творів письменника, які актуальні і до сьогодні:

  • Життя без любові не варте навіть торби січки.
  • Зло, немов хвиля, б’ється об берег і повертається назад.
  • Я завжди вірю в те, у що мені вигідно вірити, і в цьому полягає моя філософія.
  • Свобода — це право робити, що хочеш, і заважати іншим робити те, що вони хочуть.
  • Смола так не липне до одягу, як погана слава — до імені.
  • У світі зла, дурниць, невпевненості і сумнівів, званих існуванням, є одна річ, для якої ще варто жити і яка, безсумнівно, сильна як смерть, — це любов.
  • Ніщо так не підкорює, не пом'якшує чоловічого серця, як свідомість, що його люблять.
  • Якщо любов не може захистити від смерті, то принаймні примиряє з життям.
  • Якщо сліпий, спіткнувшись об камінь, впаде на дорозі, завжди лає камінь, хоча виною його сліпота.