Популяризація книжок через TikTok



Додаток для коротких відео TikTok став причиною несподіваного зльоту продажів книг в англомовних країнах. Все завдяки дівчатам-тіктокеркам, які діляться на платформі враженнями щодо прочитаних книг під хештегом #BookTok. Про новий тренд розповідає The New York Times.

Тіктокерки вдаються до різних стратегій: одні роблять короткі презентації прочитаних книг; інші знімають себе в процесі читання; треті розповідають про емоції, які викликала у них книга; четверті плачуть на камеру, якщо фінал історії виявився дуже сумним.

Як пише The New York Times, переважна більшість відеороликів BookTok дуже органічні, адже їх публікують захоплені молоді читачі, а для видавців така реакція на флешмоб стала несподіванкою, адже галузь почала отримувати дивіденди від цифрового додатка, створеного для короткочасного охоплення уваги.

Видавці та навіть окремі автори почали надсилати найбільш популярним тіктокеркам безплатні екземпляри своїх книг з проханням розповісти про них або навіть пропозиції про проведення рекламної кампанії на комерційній основі.

Увагу користувачів хештегу #BookTok привертають не тільки новинки, але й класика і твори, пік популярності яких пройшов кілька років тому. Так, роман Мадлен Міллер “Пісня Ахілла” (The Song of Achilles) вийшов у 2012 році та був тепло сприйнятий читачами. Проте бестселером книга стала після того, як 8 серпня минулого року користувачка з Лос-Анджелеса написала, що “ця книга змусить вас розплакатися”. Вже 9 серпня був зафіксований сплеск його продажів. Відео переглянули понад 6 млн разів.

До нього приєдналися й інші тіктокерки. Так, 20-річна @aymansbooks опублікувала короткий ролик: спочатку вона показує обкладинку книги, потім вона ж ридає в камеру і відкидає книгу, а напис на екрані свідчить: “І ось я закінчила її читати (драматичні крики та ридання)”. Наразі “Пісня Ахілла” розходиться у США по 10 тис. примірників на тиждень – книга стала третьою в списку бестселерів в Нью-Йорку.

Нагадаємо, сервіс для створення і перегляду коротких відеороликів TikTok була запущена китайською компанією “ByteDance” у 2018 році та відтоді набув широкої популярності. Сьогодні додаток налічує близько 1 млрд користувачів зі 150 країн. За межами Китаю понад половини користувачів ще не досягли 24 років.

                                                                                                                                                (writers.in.ua)