Геній епохи хіпі

17 вересня - день народження відомого американського письменника Кена Елтона Кізі, який увійшов в історію літератури як автор одного роману. "Над зозулиним гніздом" став культовою книгою для покоління 1960-х, а сам письменник - ідеологом і натхненником руху хіпі.

Ідея роману "Над зозулиним гніздом" прийшла до Кизи під час роботи нічним санітаром у госпіталі ветеранів в Менло-Парку. Там він добровільно брав участь в експериментах з вивчення впливу на організм різних психоделіків. Кізі часто розмовляв з душевнохворими пацієнтами, ніколи не вважав, що ці люди - ненормальні, швидше, що суспільство відкинуло їх, оскільки вони не вписувалися в загальноприйняті уявлення про те, як людина повинна поводитися. Ця книга - віра в безмежну свободу людини, трагіфарсова притча про бунт проти неповаги людського достоїнства в психіатричній лікарні, яка, безумовно, є метафорою всього американського суспільства. Автор викриває соціальну систему, яка пригнічує все "нетипове" і незалежне.

Роман відразу став неймовірно популярний, був перекладений багатьма мовами і став класикою світової літератури. Театральні режисери взялися за постановки за його сценарієм, а відомий чеський кінорежисер Мілош Форман зняв однойменний фільм, який отримав 5 премій "Оскар", а також 28 інших нагород в 11 номінаціях. Але письменник залишився дуже незадоволений екранізацією, зокрема через те, що у фільмі Вождь "відсунутий" на другий план, в той час як в романі - це головний персонаж, від імені якого ведеться розповідь.

Крім цієї, Кен Кізі написав книги "Часом примха велика", "Пісня моряка" і "Останній заїзд", але вони не мали такого великого успіху.

Письменник хотів прожити коротко, але яскраво. Так - щоб потім про це склали легенди. Можна сказати, він свого домігся. Схильний до творчим об'єднанням і експериментів будь-якого роду - будь то творчість або психотропні препарати - Кен Кізі за своє життя зробив багато і багато переніс на папір, але значніше роману "Над зозулиним гніздом" нічого не створив.