Неграмотні літератори

Важко собі уявити, щоб відомі літератори писали з помилками. Проте, такі випадки зовсім не є рідкістю в літературному середовищі. Досить відомі письменники і поети часто нехтують правилами тієї мови, якою пишуть. На щастя, всі твори проходять додрукарської підготовки та редактори виправляють в текстах все граматичні та пунктуаційні помилки великих літераторів.

 Джейн Остен

Англійській письменниці не пощастило з вчителями ще в дитинстві. В одній зі шкіл, де їй довелося вчитися, весь освітній процес будувався на страху учениць перед директором школи, дамою вельми деспотичною. Вона примудрялася довести дівчаток до нервового і фізичного виснаження, проте прищепити інтерес до навчання таким варварським способом було вельми проблематично. В іншій школі вчителі взагалі не звертали уваги на успішність.

Батькові Джейн Остен довелося перевести доньку на домашнє навчання. Незважаючи на любов Джейн до літератури і велику кількість прочитаних книг, грамотною вона так і не стала. В її творах було безліч граматичних помилок, які виправляли згодом коректори.

 

Льюїс Керролл

Чарльз Лютвідж Доджсон був дивовижною людиною, відомою у двох, здавалося б, абсолютно протилежних областях: математиці та літературі. Однак, навіть навчання в спеціальній граматичній школі не дало позитивних результатів. Втім, там до переведення до іншого навчального закладу він навчався недовго. Будучи автором безлічі праць, Льюїс Керролл у всіх своїх творах робив просто неймовірну кількість помилок.

Його самого це не особливо турбувало, хоча і в ті часи писати безграмотно вважалося просто непристойним. Дослідники життя письменника схиляються до того, що він страждав від дислексії і просто не міг писати без помилок.


Ернест Хемінгуей

Не відзначався грамотністю американський письменник і журналіст Ернест Хемінгуей. Однак в його випадку граматичні помилки і описки в рукописах пояснюються банальною лінню. Письменник категорично відмовлявся повертатися до написаного для усунення недоліків. Іноді помилки були настільки грубими, що редактори просто розводили руками. Втім, сам володар Нобелівської премії з літератури зовсім не турбувався з цього приводу: в друк потрапляли його твори вже у виправленому вигляді. Головне - це його літературний талант, а не бездоганна грамотність.

 

Агата Крісті

Свого часу Агата Крісті отримувала домашню освіту, а мама дівчинки всерйоз вважала, що до 8 років абсолютно не потрібно навантажувати дитину навчанням читання та письма. Втім, талановита дівчинка читати навчилася ще в п'ять років без будь-якої сторонньої допомоги. Маленька Агата полюбила книги і читала їх у величезних кількостях. Але вона просто фізично не могла писати грамотно через дислексію, яка і викликала проблеми з оволодінням грамотністю. Але це не завадило їй стати однією з найвідоміших і улюблених письменниць, чиї твори й сьогодні публікуються величезними тиражами.



Ганс Хрістіан Андерсен

Письменник, чиїми казками зачитується не одне покоління дітей, так і не зміг як слід вивчитися грамоті. У школі він дуже старався, але його завжди занадто ранила критика вчителів. У кожній школі, де він навчався, йому робили зауваження, змушуючи страждати. Як навчитися писати без помилок, якщо всі думки лише про те, як уникнути чергової порції критики. В результаті в казках Андерсена завжди було так багато помилок, що видавці спочатку відмовлялися навіть знайомитися з рукописами, повертаючи їх автору. В результаті казкар змушений був платити коректорам за виправлення всіх граматичних і пунктуаційних помилок у його творах.