Найвідоміший книжковий злодій

    


Стівен Блумберг - американський злочинець, що страждає на рідкісну форму бібліоманії та шизофренії. Після першого арешту в 1990-х роках виявилося, що за своє життя Стівен зібрав понад 23.000 рідкісних книг, манускриптів та оригінальних записників, сумарна вартість яких оцінюється в 20 мільйонів доларів.

    Адвокати Блумберга стверджували, що підзахисний страждає бібліоманією - любов'ю до книг, яка і примушувала його рік за роком подорожувати по Америці (United States) і Канаді (Canada) в пошуках рідкісних видань і книг. У глухий кут слідчих поставив той факт, що Стівен не продав жодної книги, а ретельно оберігав їх в добре систематизованій особистій бібліотеці. На питання, чому він крав книги, Стівен без роздумів відповів, що робив це не заради власної вигоди, але лише для того, щоб зберегти рідкісні книги, щоб не дати державі заволодіти ними і позбавити простих американців щастя доторкнутися до справжньої історії країни, надрукованій чорнилом на потьмянілому від часу папері.

    Після першого затримання Стівена в березні 1990-го року, в ході якого і виявилася його бібліотека рідкісних видань, думки американців розділилися. Одні стверджували, що ця людина небезпечна для держави і людей і, незважаючи на свої «добрі» мотиви, зобов'язана бути покараною. Знайшлося у Стівена і чимало прихильників, які частково погодилися з тим, що отримати рідкісну книгу в бібліотеці стає все складніше, і з часом колекційні видання зовсім пропадають з полиць, а на зміну їм приходять сучасні копії. Рішення суду, на жаль, було чітким – «Винен».

    Пристрасть до книг Стівен виявив ще в дитинстві, коли він кожен день проходив повз особняки в Сент-Полі, штат Міннесота, побудовані в стилі Вікторіанської епохи. Поступово інтерес привів його до дверей особняків, де він відкручував дверні ручки; незабаром після цього Стівен відкрив для себе антикварні магазини зі старими книгами. Так, зовсім скоро юнак почав приходити в бібліотеки університетів, а повертатися додому з книгами в рюкзаку. З того самого моменту він просто не міг себе зупинити.

    Як він зізнався на суді, він прочитав усі вкрадені ним книги, впевнений в тому, що коли-небудь їх у нього заберуть, - і тоді він зможе переказати їх зміст. Втім, повторюючи історію про змову держави і свою роль «зберігача» книг, він так і не зміг відповісти, коли його бібліотека стала б належати людям, а не йому одному. Після інтерв'ю з Блумергом бібліотекар Університету Дьюка  зізнався, що в Стивена немає нічого світлого і порядного: «Система бібліотек побудована на довірі, - сказав він, - він же зробив все, щоб сховати інформацію для себе одного, а не надати її публіці».

    Після вироку Стівен провів у в'язниці більше 4 років, але, варто було йому знову опинитися на волі, продовжив красти книги і предмети старовини з музеїв, бібліотек і антикварних магазинів. Кілька разів він був затриманий, знову провів кілька місяців у в'язниці, але щоразу повертався до зали суду. Його колекція була передана бібліотекам США, частина книг повернулася на свої колишні місця через більш ніж 20 років після зникнення.

    Книги, знайдені в будинку Стівена, були оцінені в 20 мільйонів доларів, проте згодом, після ретельного вивчення, сума знизилася до 5.3 мільйонів. Експерти досі не розуміють, як йому вдалося роздобути настільки рідкісні книги і манускрипти. Так, в його колекції була копія першого видання «Хатини дядька Тома» Гаррієт Бічер-Стоу; «The Bishop's Bible», видання Біблії 16-го століття; а також оригінал «Нюрнберзькій хроніки» від 1493-го року в палітурці з телячої шкіри.

    На сьогоднішній день Стівен живе в Айові, над ним встановлено ретельне спостереження. Незважаючи на всю критику його діяльності, Стівен - він же Книжковий Бандит (Book Bandit) - все ж зумів увійти в історію як найуспішніший книжковий злодій в історії Сполучених Штатів Америки.