Цікаві факти про мови світу

  • Більшість мов світу, як вважають вчені-лінгвісти, походять від спільного кореня: індоєвропейського. 
  • У світі існує тринадцять мов, якими розмовляють понад 100 мільйонів людей. Це китайська, англійська, іспанська, російська, арабська, бенгальська, португальська, малайсько-індонезійська, французька, японська, німецька мови і мови хінді і урду (офіційна мова Пакистану).
  • ЮНЕСКО стверджує, що зі світових 6000 мов 2500 знаходяться в небезпеці вимирання або недавно зникли. Щотижня у світі зникає по одній мові. У більшості випадків разом з мовою в історію відходить і народ і народ. На думку фахівців, 90% мов світу - під загрозою зникнення! Як прогнозують лінгвісти, через 25 років від нині існуючих мов залишиться лише 1/10 частину.
  • В Організації Об'єднаних Націй існує тільки шість офіційних мов: англійська, французька, арабська, китайська, російська та іспанська.
  • Дві мови, які не пов'язані з індоєвропейськими мовами, але пов'язані між собою -  це угорська і фінська. Звичайно, ці дві мови розійшлися близько 6000 років тому, але вони до сих пір вважаються братом і сестрою в фінно-угорської сім'ї.
  • Більшість діалектів китайської, в'єтнамської та деяких інших мов Азії та Африки є тональними, тобто один і той же склад може мати різні значення в залежності від висоти сказаного звуку. Серед носіїв тональних мов відзначається більший відсоток людей з абсолютним слухом, так як вони природним чином звикають до розрізнення тонів з раннього дитинства.
  • В іспанській мові питальне речення супроводжується двома знаками питання: один стоїть, як зазвичай, у кінці речення, а інший - на початку, причому в перевернутому вигляді. Наприклад, фраза «Як справи?» по-іспанськи буде «¿Cómo estás?». В арабській і перській мовах вживається один знак питання, але дзеркально відбитий -؟. У грецькій мові роль знаку питання взагалі грає крапка з комою -;.
  • Дві книги, які перекладені на найбільшу кількість мов, це Біблія і «Дон Кіхот» Мігеля Сервантеса.
  • У більшості мов світу за звучанням збігаються два слова - «мама» і «тато». Вчені пояснюють це тим, що дані слова найбільше схожі на звуки, які лепечуть іноді малюки. При цьому слово «мама» майже у всіх мовах починається з букви «М».
  • У 2001 році в Бельгії сталася залізнична катастрофа, причиною якої став мовний бар'єр. Коли машиніст одного з поїздів виїхав зі станції всупереч червоному сигналу семафора, диспетчер зателефонував своєму колезі на наступній станції, щоб попередити про це. Однак диспетчери не змогли зрозуміти один одного, оскільки один з них говорив голандською, а інший французькою мові. Обидві ці мови є державними в Бельгії.
  • Мови жестів, які використовують глухонімі, розрізняються територіально, як і звичайні мови. Так, в США і Великобританії використовують різні жестові мови.
  • Юридично в США відсутня державна мова, хоча de facto такою мовою, звичайно ж, є англійська.
  • На одному з Канарських островів, де офіційною мовою є один з діалектів іспанської мови, місцеві жителі говорять не тільки звичайним способом, але також і за допомогою свисту. Такий спосіб спілкування виник через скелястий рельєф острова і відсутність доріг. В результаті, замість того щоб дійти до сусіднього села, люди вважають за краще просвистіти своє повідомлення. Дальність спілкування в цьому випадку становить 5-6 км. Під час спілкування цією «мовою» люди притискають кінчик язика до зубів і починають свистіти, одночасно вимовляючи слова так, як вони роблять це під час звичайної розмови.
  • Назви британського регіону Уельс, румунської області Валахія і бельгійського регіону Валлонія походять від одного німецького слова - Walh, що означає «чужинець» або «чужак». Таким чином, назви всіх цих областей перекладається як «країна чужаків».
  • Жителі острова Бугенвіль у Тихому океані розмовляють мовою, в якому всього 12 букв. Алфавіт цієї мови був розроблений на основі латиниці і містить букви a, e, g, i, k, o, p, r, s, t, u, v.
  • В арабській мові 28 букв, які на кінці слова пишуться інакше, ніж в середині, в єврейській - 5 таких букв, в грецькій - одна, а в інших європейських мовах таких букв немає.
  • Жителі Папуа Нової Гвінеї розмовляють майже на 700 мовах (це складає приблизно 15 відсотків від всіх мов світу). Серед цих мов існує безліч місцевих діалектів, які використовуються для спілкування людей між селами.
  • У всіх алфавітах світу є буква «А», вона визнана найпоширенішою. А ось буква «О» - найдавніша, вона з'явилася в 1300 році до н. е. в фінікійському алфавіті і досі входить в 65 алфавітів.
  • Есперанто - єдина штучна мова, який освоїли близько двох мільйонів чоловік. Створив мову польський окуліст Людвіг Лазар Заменгоф, який згодом узяв собі псевдонім Д-р Есперанто, що новою мовою означало «той, хто має надію». В основі лексики есперанто лежать латинь і романські мови (італійська, французька, іспанська). Граматика есперанто претендує на звання найпростішої - в ній всього 16 правил.
  • На відміну від інших мов, японську неможливо вчити самостійно. Є багато відмінностей книжкової та розмовної мови, чоловічої та жіночої вимови. У японській немає поняття роду і числа, тому речення складаються таким чином, щоб визначити число і гендерну приналежність. 
  • У грузинській мові багато складних фонетичних сполучень, які ледве вимовляють носії інших мов. Наприклад: гвпртквні, мтсмртелі.
  • Медики з Європи встановили, що вивчення мов може омолодити мозок на 15 років. У похилому віці це допоможе сповільнити процес старіння і поліпшити пам'ять.
  • В оригінальному латинському алфавіті не було літери «W». В англійській і німецькій вона є, а в іспанською, португальською та італійською відсутня.
  • У письменника Ернеста Вінсента Райта є роман «Гедсбі», що складається з більш ніж 50 000 слів. У всьому романі немає жодної букви E (найчастішою букви англійської мови).
  • Американський президент Бенджамин Франклін зібрав більше 200 синонімів слова "п'яний" (англ. drunk), включаючи такі шедеври як «cherry-merry», «nimptopsical» і «soaked».
  • Фінська мова відома великою кількістю відмінків (їх 14 або 15) і довгими складними словами. Фіни неохоче запозичують слова з інших мов і придумують для нових реалій свої слова на основі споконвічно фінських. Так, комп'ютер вони називають буквально «машина знання» (tietokone). Нові слова в фінською мовою утворюються шляхом додавання різних слів.
  • Індонезійська мова входить в десятку найпоширеніших мов у світі, причому для більшості носіїв (247 мільйонів) він не є рідною. А з'явилася ця мову лише на початку XX століття. 
  • Мову суахілі розуміє вся Східна Африка, а решта світу знає завдяки «Королю Леву». Цією мовою говорять від 50 до 150 мільйонів людей, а для 15 мільйонів вона рідна. Про суахілі говорять, що вона народилася на березі океану, виросла і зміцніла у Танзанії, захворіла в Кенії і померла в Уганді і Конго. Особливу популярність в світі мова здобула завдяки мультфільму «Король Лев», де імена героїв - це слова на суахілі. Сімба означає «лев», Рафіка - «друг», Пумба - «простак». А знаменита пісня «Акуна Матата», яку спеціально для мультфільму написав Елтон Джон, перекладається як «Немає турбот».