Відомі письменники, які знялися в екранізаціях своїх книг

   
      Камео - це роль, яку виконує хтось впізнаваний, відомий публіці; зазвичай він «грає» себе самого. Іноді в епізоді промайне той, без кого і фільму-то не було б, оскільки не існувало б книги, яка лягла в його основу. Якими б мотивами не керувався письменник при виході на знімальний майданчик фільму за своїм твором, а для глядачів і читачів такий досвід стає цікавим, адже дає можливість на власні очі побачити того, хто раніше ховався за рядками книжкових бестселерів.

1. Джанні Родарі
      Італійський казкар Джанні Родарі зіграв оповідача в екранізації, мабуть, знаменитого його твору - «Чиполліно». Радянський фільм 1973 року, знятий режисером Тамарою Лисиціан, відкривався прологом, в якому глядач знайомився із казкарем в сірому костюмі. Це і був Родарі. Разом з письменником в «Чиполліно» знялася його дочка Паола.
Джанні Родарі і фільм "Чиполліно"

2. Курт Воннегут
      Курт Воннегут - американський письменник, якого вважають одним з найвизначніших у XX столітті. Йому довелося пережити і Велику депресію, і самогубство матері, і Другу світову, і полон.
Воннегут кілька разів брав участь в зйомках фільмів за своїми книгами. У комедії «Знову в школу» Воннегут грає сам себе, його наймає герой для написання реферату на тему творчості ... Курта Воннегута. Робота згодом виявляється розкритикованої учителем.
Камео Воннегута можна побачити і в фільмі «Мати Ніч», там він - сумний старий-перехожий, а ще - в кінокартині «Сніданок для чемпіонів», де письменник грає режисера рекламного ролика.
Курт Воннегут у фільмі "Знову в школу"

3. Пітер Бенчлі
      Пітер Бенчлі написав роман «Щелепи» в 1974 році, і майже весь рік твір протримався в списку бестселерів. Незабаром після книги з'явився і фільм, режисером якого виступив Стівен Спілберг. Кіноверсія істотно відрізнялася від початкової історії, акцент змістився з розгадки таємниці на власне акулу, творці фільму використовували усі можливості монтажу та реквізиту: для зйомок була спеціально виготовлена бутафорська механічна акула.
У трилері «Щелепи» Бенчлі дісталася маленька роль репортера з мікрофоном. Але сам він з часом став шкодувати про ту страшну славу, що отримали завдяки його твору білі акули: ці істоти, які вкрай рідко нападають на людину, стали об’єктом справжнього переслідування, і письменник відчував відповідальність за це.
Пітер Бенчлі в фільмі "Щелепи" в ролі репортера

4. Жаклін Сьюзен
      Роль репортера, що озвучує частина сюжету, взагалі для письменників досить характерна - що, напевно, легко пояснити - адже це так близько до їх головного заняття. Ось і Жаклін Сьюзен, автор знаменитої «Долини ляльок» про трьох дівчат і їх шляху до слави, з’явилася на екрані в образі представника цієї професії. У фільмі з однойменною назвою вона виступає в ролі журналіста, що висвітлює самогубство однієї з головних героїнь. «Долина ляльок» з'явилася в кінопрокаті в 1967 році - на наступний рік після виходу книги.
Жаклін Сьюзен в ролі жінки-репортера у фільмі "Долина ляльок"

5. Фредерік Бегбедер
      Письменник Фредерік Бегбедер встиг в своєму житті побувати в різних іпостасях - був і критиком, і копірайтером, і ведучим телепередачі, і редактором - і всі вони були пов'язані з книгами, як і роль-камео Бегбедера, у фільмі «99 франків», знятому за однойменним романом - лідером продажів 2000 року у Франції. Фредерік з'явився відразу в трьох образах: тусовщика на дискотеці, стюардеси і відображення героя в дзеркалі.
Фредерік Бегбедер у фільмі "99 франків"

6. Стефані Майєр
Стефані Майєр у фільмі "Сутінки"
      Зовсім невелика, але все ж роль, була зіграна у фільмі «Сутінки» письменницею, що створила вампірську сагу, - Стефані Майєр. На п’ять секунд камера зловила за ноутбуком відвідувачку кафе, в якому зустрічаються героїня, Белла, і її батько. А пізніше, в сцені весілля з «Сутінки. Сага: Світанок» Майер можна впізнати в образі гості, жінки в рожевій сукні.

Ще одна маленька роль письменниці - "жінка в рожевому" зліва на передньому плані
7. Стівен Кінг
      А ось рекорд за кількістю появ на екрані серед усіх письменників міцно утримує король жахів Стівен Кінг. Перша його роль була зіграна фільмі 1982 року «Калейдоскоп жахів». До речі, там же знявся і син письменника, Джо Кінг, який згодом сам обрав літературну кар'єру. Кінг увійшов у смак - і з тих пір регулярно радував читачів появами в епізодах - невеликих, але яскравих. У «Кладовище домашніх тварин» він зіграв священика, в «Лангольєри» - боса Крейга Тумі. З недавнього - роль продавця магазину у фільмі «Воно-2».
Стівен Кінг в "Калейдоскопі жахів"

Стівен Кінг в серіалі "Лангольєри"

      Цей список письменників, що потрапили на екрани фільмів, зрозуміло, далеко не повний. У різний час і в різних фільмах з'являлися і Чак Паланік, творець «Бійцівського клубу», і Денні Уоллес - автор книги «Завжди говори «так», і Вільям Пітер Блетті, який написав«Той, хто виганяє диявола».
      Чи керувало всіма цими майстрами пера прагнення до ще більшої слави, чи бажання спільно з режисером дати життя новому твору кіномистецтва, а може, потреба контролю над історією, яка тепер живе своїм життям і письменнику більше не підпорядкована?