15 причин читати книги


Якщо гарненько придивитися, то кожна книга несе в собі користь. Тільки не завжди її відразу видно. Пропонуємо тобі розібратися в цьому питанні.


1. Книги розширюють кругозір
Кожна книга додає дрібку знань в твою колекцію - при нагоді тобі буде чим здивувати дівчину. Наприклад, в будь-якому детективі пара сторінок присвячена опису місця дії, яким може бути який завгодно місто на Землі - і ось, вирушаючи в погоню за злочинцем, ти дізнаєшся, як виглядають вулички Нью-Йорка і що їдять жителі Сицилії.

2. Книги можуть врятувати життя
Хто знає, в яку ситуацію ти потрапиш завтра і що несподівано згадаєш з прочитаного. Раптом те, що ти давним-давно прочитав в нудній книжці, знадобиться тобі в екстреній ситуації? Сучасний світ нестабільний: аварії, теракти, масові заворушення. Трапляється всяке і на відпочинку: ви можете заблукати в лісі, а тут ти згадав, як вибратися до траси.

3. Ти стаєш генератором ідей
Неможливо постійно брати ідеї з повітря (читай: власного досвіду), але ж вони потрібні для роботи і життя. На світі повно речей, про які ти навіть не підозрюєш. Майкл Мікалко, світовий експерт по креативності, радить придумувати щось новеньке на основі двох абсолютно несумісних думок. Чим більше у тебе знань, тим легше генерувати свіжі ідеї.

4. Книги вчать краще розуміти оточуючих
Книги розкривають взаємини людей. На відміну від фільмів вони дають можливість проникнути в голову іншої людини, простежити за його думкою, а значить, і розібратися в мотивах поведінки. А ще ти зможеш краще розуміти самого себе. Знання можна застосувати в житті: навчитися зчитувати людей і вгадувати те, що приховано за їхніми вчинками.

5. Прочитай про те, з чим не стикався в житті
Набивати шишки - справа благородна, але невдячна. Зовсім не обов'язково перевіряти на міцність власну голову. Читаючи книги, ти будеш вчитися на чужому досвіді: як вести себе в тій чи іншій ситуації, що сказати, як викрутитися з незручного становища - в книгах є рецепти на всі випадки життя. Ти уникнеш помилок, які міг би зробити. У цьому сенсі найкориснішою книгою в світі може виявитися навіть зубожілий детектив.

6. Книги - зброя пікапера
Якщо часто будеш читати, у тебе з'явиться ціла колекція фактів з різних сфер життя. Наприклад, ти будеш знати, чи можна побачити світанок в космосі, якою буває реклама, до чого призвела громадянська війна в Іспанії, навіщо верблюду хвіст або як зібрати рацію з магнітофона. Принагідно можна блиснути ерудицією, що буде зовсім не зайвим в суспільстві чарівних дівчат. Дотепні зауваження і дивовижні історії, розказані тобою, направлять бесіду в правильне русло. Крім того, з тобою буде просто приємно спілкуватися і ніколи не буде нудно.

7. Книги збагачують словниковий запас
В епоху інтернету ми багато пишемо: в соцмережах, по роботі, робимо презентації. Колеги, друзі і подруги стали звертати увагу на те, як ти пишеш. А тому за цим доведеться стежити. Є хороші новини: не треба спеціально займатися - книги самі розвивають письмове мовлення і роблять словниковий запас багатшим. Навіть сам того не помічаючи, ти запам'ятовуєш, де ставляться коми і як правильно пишуться слова. Людина, яка багато читає, не пише безграмотно.

8. Поліпшуються навички швидкочитання
Звичайно, ти не станеш читати по одній книзі в день. Але за рахунок того, що тобі будуть постійно зустрічаються одні і ті ж слова, ти почнеш їх впізнавати. А значить, прочитувати набагато швидше. Швидкість читання, нехай і трохи, але збільшиться.

9. Книги розвивають пам'ять
Почнемо з того, що книги в принципі активізують мозок. Прямий наслідок - пам'ять поліпшується: в один прекрасний момент ти зрозумієш, що запам'ятовуєш набагато більше і вже не потребуєш нагадування в щоденниках та на смартфоні. Читання - розумове тренування: завантажуючи мозок інформацією, ти змушуєш його формувати нові нейронні зв'язки для збереження знань. До речі, в старості тобі навряд чи загрожуватиме втрата пам'яті (ну або, принаймні, набагато менше, ніж тим, хто не читає і кількох сторінок в день).

10. Книги допомагають відволіктися
Читання - те, що ніколи не набридає: романів, есе, віршів, філософських трактатів та іншого написано стільки, що за все життя не перечитати! Завжди можна вибрати щось новеньке. За гарною книжкою вечір пройде непомітно: так що, якщо сьогодні у тебе не заплановані тренування або зустріч з приятелями, книга обов'язково урізноманітнить дозвілля. А ще це економно: у бібліотеці книгу можна взяти почитати безкоштовно!

11. Ти легше вирішуєш проблеми
Вихід із ситуації можна знайти, вже навчившись на чиємусь досвіді. Зовсім не обов'язково самому потрапляти в переробки, щоб знати, як з них вибратися. Цілком можна покластися на модель поведінки героїв недавно прочитаної книги. Так що знайти любов або помиритися з батьками за допомогою книги цілком реально.

12. Читання знижує стрес
Наука довела: всього 6 хвилин читання в день знижують рівень стресу на 65%. Більше читаєш - менше нервуєш, менше читаєш - більше нервуєш. Дуже проста арифметика. Деякі вчені вважають, що фантастика допомагає в цій справі найкраще. Хоча, звичайно, варто поекспериментувати і знайти свій улюблений жанр. Цілком можливо, що тебе заспокоюють мемуари або байки.

13. Читання покращує мозкову активність
Коли ти читаєш, головний мозок з ентузіазмом включається в роботу. Причому працює на всі сто: читання - зона лівої півкулі, але права теж бере участь - як інакше створювалися б ті дивовижні картини, які малює уява. Виходить, читання - вправа для активізації мозку. А ще доведено, що читання підвищує IQ. Так, Ейнштейном ти вже не станеш (хоча, якщо будеш читати книги з фізики, все може бути), але міркувати почнеш краще - це точно.

14. Книги роблять тебе хорошою людиною
Не поспішай закочувати очі. Ми живемо в такому світі, де рано чи пізно доводиться вибирати між добром чи злом. Співпереживання, толерантність, терпіння - всього цього ти навчишся з книг, що зробить тебе більш приємним, доброю людиною. Коли ти проживаєш життя героїв книги, то починаєш дещо розуміти і в собі.

15. Книга - їжа для роздумів
Кожна книга містить в собі багато думок. Так, може бути, не всі вони нові і оригінальні. І все ж є про що подумати. Автори торкаються загальнолюдські цінності і питання моралі. Хто знає, що відкриється тобі.