Майстри пензля і пера: хто з відомих письменників був художником


Вільям Блейк. До англійського поета-містика літературна слава прийшла тільки в XX столітті, а ось його художній талант оцінили ще за життя.
Блейк винайшов особливий метод гравіювання - ілюмінований друк. Йому ж належить і прорив в галузі друкарства: у своїй друкарні Блейк розробив спосіб рельєфного відбитка. Цю техніку він застосував, коли працював над ілюстраціями до Біблії.
Інша прославила його робота - ілюстрації до «Божественної комедії» Данте.



Віктор Гюго. Відомий французький письменник створив понад тисячу малюнків, багато з яких були ілюстраціями до його ж творів. Малював не тільки фарбами та олівцем, але навіть чорною кавою. Подейкували навіть, що в деяких роботах він використовував власну кров.
Похмурі романтичні сюжети (корабельна аварія, гігантський спрут, шибениця, замки ...) зумовили і художню техніку. Особливе місце займають «Спіритичні альбоми» Гюго, в яких він розповідав про свій містичний досвід.

Вільям Теккерей. Автор «Ярмарку марнославства» починав як карикатурист. Зі школи він малював на всьому, що потрапляло під руку: в книгах, зошитах, на чеках, квитках, в листах текст перемежовував малюнками. В основному це були карикатури і шаржі.
У Парижі він навчався живопису, а в літературу прийшов завдяки нездійсненій співпраці з Чарльзом Діккенсом. Коли той відкинув його карикатури для «Посмертних записок Піквікського клубу», Теккерей став писати, але не кинув малювати.

Федеріко Гарсіа Лорка. Іспанський поет і драматург виявився ще й обдарованим художником. Лорка підтримував ідеї авангардистів і розвивав цю течію в своїй поезії та образотворчому мистецтві. Відносини з метром сюрреалізму, Сальвадором Далі, були майже родинні.
У 1927 році пройшла виставка робіт Лорки в Барселоні, серед художників-авангардистів він став зіркою. Репродукції його картин друкували газети, а сам він часто використовував їх як ілюстрації до своїх віршів.

Антуан де Сент-Екзюпері. Французький письменник і поет був ще й професійним льотчиком, журналістом, винахідником, картковим фокусником і художником. До малювання тягнувся з юності. Найпопулярніша казка Екзюпері, - «Маленький принц», - відома і прекрасними ілюстраціями, які зробив автор.
  Письменник здав рукопис до видавництва зі своїми малюнками, і відразу стало зрозуміло, що тут текст і малюнок - одне ціле.