«Майстер міського роману» (До 210-річчя від дня народження Чарльза Діккенса (1812—1870), англійського прозаїка)

7 лютого – день народження великого англійського письменника Чарльза Діккенса. Він був головним героєм у літературному світі Англії епохи королеви Вікторії, став першим майстром пера, який жив на гроші, зароблені письменницькою працею. А ще він виявився першою англійською знаменитістю у сучасному розумінні цього слова – став «зіркою», яку обожнювали захоплені шанувальники. Класик світової літератури до сьогодні залишається найпопулярнішим письменником XIX століття, а його романи досі вражають читачів захоплюючими сюжетами, оповитими таємницями та невизначеністю: «Пригоди Олівера Твіста», «Великі сподівання», «Девід Копперфільд», «Посмертні записки Піквікського клубу»…

Останній став першим літературним успіхом автора. Судячи з листів Діккенса, він від початку знав, що пише видатний твір. «Нарешті я взявся за Піквіка, якому судилося постати перед читачами у всій величі та блиску своєї слави»,— писав він своїм видавцям за день до закінчення першого розділу. Так і вийшло, цю веселу, сповнену чудового англійського гумору історію про симпатичних джентльменів, що подорожують країною, досі люблять читачі у всьому світі.

Романи Діккенса являють собою відображення англійського життя Вікторіанської епохи, вони охоплюють широкий спектр соціальних та моральних проблем. Гумор у його романах грає ключову роль у зображенні дійсності.

Діккенс, що народився в далекому 1812 році, став одним з найбільших прозаїків XIX століття, чиї твори не втрачають актуальності і через багато років після їх написання.

Найкраще про самого Діккенса та його ідеї можуть розповісти його книги. Приходьте до відділу літератури іноземними мовами читати книги Чарльза Діккенса в оригіналі та іншими мовою.