Бібліотека запахів "Odeuropa"



У Європі створять бібліотеку запахів середньовіччя. Історики і фахівці з штучного інтелекту в Європі анонсували проект створення бібліотеки "Odeuropa", в якій будуть представлені різні запахи періоду з XVI по XX ст.

"Якщо ви будете переглядати тексти, опубліковані в Європі з 1500 року, ви знайдете величезну кількість згадок самих різних запахів, починаючи від релігійних, таких, як ладан, наприклад, і закінчуючи тютюном", - розповів Вільям Таллетт з Кембриджського університету, член команди "Odeuropa".

Спершу експерти планують написати програми, які будуть шукати в історичних текстах на семи мовах описи ароматів, контекст і можливі ілюстрації.

Далі отримана інформація буде використана для створення онлайн-енциклопедії європейських запахів, включаючи відсилання до емоцій і місць, з якими вони асоціюються.

Таллетт підкреслив, що в цьому проекті дуже важливо зрозуміти, як значення і варіанти використання певних запахів змінювалися з часом.

Експерти також планують співпрацю з хіміками і парфумерами, щоб відтворити запахи минулого і пізніше застосовувати їх в музеях.

Джерело: https://odeuropa.eu/