102 роки польської незалежності

11 листопада - дуже важливий день в житті кожного поляка. Саме в цей день, у 1918 році, Польща здобула незалежність після 123 років приналежності до інших держав.

Чому саме 11 листопада, історики сперечаються до цих пір. Oднак в польських підручниках говориться про те, що було вибрано саме цей день через низку сприятливих подій в польській історії і, найголовніше, на це вплинуло закінчення Першої світової війни.

Після того, як великий польський маршал Юзеф Пілсудський прибув у Варшаву після підписання Комп’єнского перемир'я, народ польський нарешті почув ті заповітні слова, які свідчать про незалежність польської держави.

«Неможливо передати того хвилювання і радості, яку в цей момент відчуває польський народ. Після 120 років гніту. Немає їх! Свобода! Незалежність! Об'єднання! Власна держава! Назавжди! Буде краще! Все буде, тому що ми вільні від п'явок, лиходіїв і розбійників (...) чотири покоління так довго чекали цього моменту і нарешті дочекалися (…)», - саме ці слова проголосив польський прем'єр Єнджей Морачевський.

Щоб дізнатися більше про події тих днів, про історію, культуру Польщі в цілому, завітайте у відділ літератури іноземними мовами. У нас є багато цікавого!