«Літописець «епохи джазу»

Френсіс Скотт Фіцджеральд - письменник яскравого обдарування і людина трагічної долі. Він був живим втіленням американської мрії - привабливий, талановитий, успішний, обласканий славою і красивими жінками. Але американська мрія обернулася американською трагедією, і рання смерть обірвала життя улюбленця долі.

Фіцджеральд - безумовний класик американської і світової літератури ХХ століття, один з головних представників «втраченого покоління», а також голос, співак і багато в чому творець такого унікального явища американської культури, як «століття джазу».

Всього за 44 роки життя Фіцджеральд створив найважливіші твори свого часу, в яких він найкращим чином відобразив Америку 20-х років. Фіцджеральд був символом тієї епохи - більше, ніж просто письменником. Однак, незважаючи на глибокий і сильний зв'язок з тим часом (а він був, звичайно, автором свого часу), Фіцджеральд в той же час і переріс ту епоху, і тому сьогодні, через більш ніж 120 років після народження письменника, його продовжують читати, обговорювати і любити у всьому світі.

У фонді відділу літератури іноземними мовами представлені кращі зразки творчості американського класика: романи «Великий Гетсбі», «Ніч лагідна», оповідання «Крижаний палац», «Загадкова історія Бенджаміна Баттона», «Дві провини», «Жозефіна, жінка з минулим», «Божевільна неділя» та інші абсолютно різні і надзвичайно талановиті твори. Фіцджеральд досконало володів мистецтвом прози, з легкістю експериментував з різними її стилями і напрямками. Твори, написані ним в різні роки, дозволяють читачеві скласти повне уявлення про багатогранність його таланту - від вишуканого магічного реалізму і гротеску до глибокого психологічного реалізму і гострої сатири.