Книги – шлях до свободи

У 2012 році в Бразилії прийняли закон, який поклав початок цікавого експерименту: ув’язненим чотирьох найбільших в'язниць країни зменшують терміни за читання книжок.

Прочитавши літературний твір від початку до кінця, можна вийти на свободу раніше на 96 годин, тобто рівно на чотири дні. Правда, ув’язненим дозволяється читати в рамках програми, яку назвали «Спокута через читання», тільки одну книгу на місяць. Таким чином, за рік можна наблизити звільнення не більше ніж на півтора місяці.

Насправді багато злочинців зовсім не негідники, а люди, яким просто в дитинстві щось не пояснили. За даними, серед півмільйона бразильських ув'язнених лише 120 000 мають середню освіту. І в цьому головна проблема.

Автори програми вважають, що читання - це дієвий спосіб зробити людину кращою.

Книги ув’язнені вибирають з рекомендованого списку, який, втім, досить великий. Там є художня та навчальна література, і навіть езотерика.

Кого з ув'язнених можна допустити до участі в програмі, вирішує спеціальна комісія.

Після прочитання книги кожен ув’язнений, який бере участь в програмі, пише есе, яке демонструє, що книга прочитана дуже уважно. Більш того, есе повинні стосуватися моральних тем.

По тому, скільки тих, хто зацікавився великою літературою, повернуться в місця позбавлення волі, можна буде судити про теоретичні межі гуманізації виправних установ в принципі.