Найкращі дитячі книги усіх часів і народів

Для того щоб пізнати людину, не обов'язково довго її вивчати. Достатньо запитати, які її улюблені дитячі книжки. Саме з раннього віку батьки прищеплюють любов до культури, зокрема до книг, що дозволяє сформувати дитячу психіку, характер і її відмінні риси. Сьогодні, у Міжнародний день захисту дітей? хочемо представити вам список популярних дитячих книг. Він не є рейтингом, так як кожен твір - це вершина мистецтва усіх часів і народів. Напевно, кожен знайде в цьому переліку книгу, з якою він засинав або слухав перед сном, і зможе хоча б на мить повернутися у дитинство.

Джоан Роаулінг «Гаррі Поттер»

      Напевно, у світі не знайти сучасної дитини чи підлітка, яка не чула про історію цього хлопчика. Серія книг про дитину з чарівною паличкою і шрамом на лобі вразила всіх, адже вона приковує своєю фантастичністю і глибиною образів, описаних тут. Тож не дивно, що загальний тираж книг про цього героя склав більше 400 мільйонів екземплярів (більше, ніж будь-яка інша дитяча книга за всю історію). Серія книг про Гаррі Поттера налічує всього 7 частин, які сміливо можна назвати бестселерами. Книги про хлопчика-чарівника, який набирається магічних знань і досвіду в найвідомішій школі чарівників, стали найбільш продаваними, а фільми, зняті за ними - одними з найбільш касових в історії. Завдяки цим книгам Джоан Роулінг зайняла 620 місце в списку найбагатших людей світу і обійшла навіть англійську королеву. 

Астрід Ліндгрен «Малюк і Карлсон»

      Книга, що розповідає нам про маленького хлопчика і його друга з пропелером, мала колосальний успіх. Карлсон - це герой мільйонів, підкорює своїм оптимізмом і химерними, іноді дурними, але завжди кумедними і веселими вчинками. А його біографія покрита мороком. У самій книзі він стверджував, що його мати - мумія, а батько - гном.

Редьярд Кіплінг «Книга джунглів»

Прочитавши назву, кожен згадав про такого героя, як Мауглі - хлопчик, вихований звірами. Однак насправді книга - це збірка оповідань, де багато історій, написаних без Мауглі, наприклад, всім відома казка «Рікі-Тікі-Таві». Варто зазначити, що ця книга подарувала Кіплінгу небувалий успіх і славу, завдяки чому він став першим і наймолодшим британським Нобелівським лауреатом з літератури. Як було сказано, він отримав її за видатний талант, зрілість ідей, яскраву фантазію і спостережливість. 

Роберт Стівенсон «Острів скарбів»

      Насправді «Острів скарбів» - це не дитяча книга, а класичний пригодницький роман, проте, вона так захоплює своєю історією і її глибиною, що діти в захваті від цього твору. Книга, яка  вже більше ста років не набридає, часто перечитують, як діти, так і дорослі. Під час прочитання книги кожен занурюється в цю атмосферу, намагаючись знайти скарб разом зі своїми героями, обходячи всі перешкоди і труднощі. Варто зазначити, що ця книга справила настільки сильне враження, що багато літературознавців і до сьогоднішнього дня намагаються знайти прихований зміст твору і його «друге дно». 

Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц»

      «Маленький принц» - алегорична повість казка, перекладена на 180 мов. Цей роман - найбільш відомий твір автора і унікальний не тільки глибоким змістом тексту, а й малюнками, які автор створював сам. Унікальна особливість книги полягає в тому, що автор і герої казки посилаються на малюнки, неодноразово сперечаються про них. Історія розповідає про маленького хлопчика з іншої планети, що з’явився на Землі. Тут він пізнає життя, знайомитися з людьми і дізнається багато важливих речей, здатних змінити його життя. Примітно, що цю книгу можна перечитувати в будь-якому віці, при цьому кожного разу враження від неї може бути різним.

Александр Мілн «Вінні Пух»

      «Вінні Пух» - це класика дитячої літератури завдяки яскравим персонажам, захоплюючму сюжету і прекрасним ілюстраціям. Варто відзначити, що всі герої казки мали своїх реальних прототипів, так Вінні - це ведмедиця із зоопарку, де любив відпочивати автор, П'ятачок - це подарунок сусідів, Іа-Іа - подарунок від батьків, який був позбавлений хвоста.

Льюїс Керролл «Пригоди Аліси в країні чудес»

      «Аліса» - це унікальний і в той же час геніальний роман, який написав математик. Прийнято вважати, що люди, які захоплюються точними науками, не здатні на творчість, проте, ця книга доводить зворотне. «Аліса в країні чудес» - це дитяча книга, написана для маленької дівчинки Аліси Ліделл. У той же час багато хто вважає її повноцінним і дуже глибоким романом, адже він наповнений філософськими, лінгвістичними та математичними жартами, алюзіями, завдяки чому вплинув на жанр фентезі та мистецтво в цілому.

Даніель Дефо «Робінзон Крузо»

      «Робінзон Крузо» - перший класичний англійський роман, якому вже майже 300 років. Вихід книги став сенсацією, породивши наслідування, наприклад, в Німеччині протягом декількох років вийшло майже 40 версій на цю книгу, однак, зрівнятися з нею було неможливо. Книга розповідає нам про чоловіка, що загубився на безлюдному острові, а також про те, як він бореться з життям кожен день, намагаючись знайти їжу.

Астрід Лінгрен «Пеппі Довгапанчоха»

      У Пеппі Довгапанчоха є власний будинок, золота скриня, суперсила, безмежна фантазія і незнищенна тяга до пустощів. Вона впевнена, що дорослішати не потрібно, і ніхто не може змусити її це зробити. Вона ходить на руках, перемагає силача, носить на руках коня. Дорослі намагаються її вгамувати, але у них нічого не виходить.

Лаймен Френк Баума «Чарівник країни Оз»

      Казкова повість «Чарівник країни Оз» розповідає про дивовижні пригоди дівчинки Еллі та її друзів: Тотошки, Опудала, Льва і Залізного Дроворуба - в чарівній країні, створеної фантазією відомого американського казкаря. Уже багато років цю історію із задоволенням читають мільйони хлопчиків і дівчаток, адже в ній йдеться про найголовніше і найнеобхідніше - про міцну дружбу, про віру в себе, про вміння здобувати перемогу в найскладніших обставинах.