Відомі книги, які ніхто не хотів видавати

 1. «Віднесені вітром» Маргаретт Мітчелл
Славну історію кохання Скарлетт О'Хара і Ретта Батлера Маргарет Мітчелл писала 10 років. Об’ємний рукопис - більше 1000 сторінок - відкинули 38 видавництв. Зрештою чоловік допоміг їй знайти видавця, роман вийшов у червні 1936 року - і вже в грудні був проданий мільйонний екземпляр, а Мітчелл отримала Пулітцерівську премію.
2. «Хроніки_Нарнії» Клайв С. Льюїса
Одна з найзнаменитіших фентезійних казок довго не зустрічала відгуку у видавців. На щастя, після 37 відмов Льюїс випадково зустрівся з літературним агентом Джефрі Блесом, і той допоміг йому опублікувати першу книгу про Нарнію. Зараз історія про чотирьох дітей, що потрапили в чарівну країну, перекладена на 47 мов, а сукупний тираж книги перевищив 100 мільйонів екземплярів.

 3. «Володар мух» Вільяма Голдінга
Рукопис першого роману майбутнього лауреата Нобелівської премії пережив 21 відмову, перш ніж одне видавництво опублікувало книгу. Роман не відразу був оцінений читачами - в 1954 році було продано всього 3000 примірників. Але через два роки «Повелитель мух» став абсолютним бестселером, а в 2005 році увійшов до списку 100 найкращих романів англійською мовою за версією журналу Тime.
 4. «Гаррі_Поттер» Джоан Роулінг
Роман Джоан Роулінг отримав 12 відмов. Перший тираж був всього 1000 примірників, але його майже відразу ж визнали «найкращою дитячою книгою року» в Великобританії. Зараз за обсягом продажів «Поттеріана» займає одне з перших місць, а бренд «Гаррі Поттер» оцінюється в 15 мільярдів доларів.