Життя без шлюбу: відомі письменники-холостяки


Історія знає чимало прикладів, в яких талановиті чоловіки уникали шлюбних зобовязань. Є серед них і відомі письменники, які вважали за краще самотність і розмірене холостяцьке життя. Наведемо кілька фактів.
Ганс Крістіан Андерсен. Ще в молодості знаменитий датський казкар закохався в шведську співачку Дженні Лінд, супроводжував її в Лондон і Берлін, проте не домігся взаємності. З тих пір дав клятву не одружуватися, якої і дотримувався до самої смерті. А образ коханої жінки він увічнив у казці «Русалочка».
Льюїс Керрол. Відомий англійський письменник, автор «Аліси в Країні чудес» ніколи не був одружений і взагалі ніколи не заводив яких-небудь серйозних відносин з жінками.
Оноре де Бальзак. До найбільш відомих людей, які уникали шлюбу, можна віднести великого французького письменника, який тривалий час був палко закоханий в польську аристократку Анну Ганську. Упродовж багатьох років він листувався з цією жінкою. Дочекавшись, коли Ганська овдовіла, письменник зробив їй пропозицію.
Гюстав Флобер. Не завів сімю і відомий французький класик. Трохи більше 5 років у нього були стосунки з поетесою Луїзою Колетт, які можна назвати його єдиними серйозними стосунками. Поступово втрачаючи інтерес один до одного, Гюстав і Луїза розлучилися.
Франц Кафка. Відомий письменник так і залишився холостяком. Однак в його житті були жінки. Довгий час письменника пов’язували відносини з Феліцією Бауер. Вона явно хотіла вийти за нього заміж, тому що дівчину не збентежили розірвані заручини і те, що незабаром він знову зробив їй пропозицію. Однак весіллям справа не завершилася. Кафка передумав. Пояснити ці події можна ще і тим, що молоді люди спілкувалися в основному листуванням. На основі листів Кафка створив собі в уяві образ дівчини, яка в реальності виявилася зовсім іншою.
Найбільшою любовю письменника була Мілена Єсенська. Вона була однією з небагатьох, з ким він поділився своєю творчістю. Здавалося, їх роман міг перерости у щось більше. Однак Мілена була заміжня.