Письменники з психічними розладами



Багато хто вважає, що психічне здоров'я - це відсутність психічних захворювань. Насправді це загальне благополуччя, на тлі якого людина здатна реалізовувати свій потенціал і справлятися з щоденним стресом. 10 жовтня відзначається Всесвітній день психічного здоров'я. У цей день нагадують, як важливо вчасно боротися зі стресами і депресіями, які призводять до психічних захворювань.
На честь цього дня пропонуємо цікаві факти про відомих письменників, які були, м'яко кажучи, не зовсім психічно здорові.

Ернест Хемінгуей. Психологічний стан цього генія американської літератури було далеко не благополучним. Значну частину життя письменник страждав від алкогольної залежності. Але були й інші діагнози - від психозу і травматичного пошкодження мозку до нарцисичних розладів особистості. Письменника помістили в психіатричну клініку, де після деяких сеансів він зовсім втратив і пам'ять, і здатність формулювати думки. А незабаром після виписки, в липні 1961 р він застрелився зі своєї улюбленої рушниці.

Лев Толстой. Письменник страждав від частих, глибоких і тривалих нападів депресії. Перед смертю він навіть вирішив стати мандрівником і обрав шлях стриманості і строгий спосіб життя. В результаті у подорожі Лев Миколайович «підхопив» запалення легенів і помер від цієї хвороби.

Джонатан Свіфт. Певні симптоми психічного розладу письменника з'явилися рано. З кожним роком дивацтва Свіфта частішали, а до старості письменник перетворився на справжнього психа. Одного разу він настільки активно став чухати очі, що на повіках з'явилася кров. Побачивши своє відображення в дзеркалі, він задумав виколупати собі очі. Знадобилося кілька чоловіків, щоб не дати письменникові це зробити. Після цього випадку письменник замовк і за цілий рік не вимовив ні слова.

Едгар Аллан По. Письменник не приховував своїх психічних проблем. Його психологічний стан часто змінювалося: то він забувався і здійснював дурниці, то прикидався здоровим і писав романи. За день до смерті його знайшли на вулиці - він був у маренні.

Вірджинія Вульф. За незвичайної прозою письменниці стоїть не тільки унікальний творчий дух, але і звивисті повороти її долі. Втративши в ранньому віці матір і сестру, вона пережила ще і сексуальне насильство з боку зведених братів. Протягом всього свого життя Вірджинія боролася з нападами глибокої депресії. Її мучили головні болі, голоси й бачення. Було кілька серйозних нервових зривів і спроб самогубства. 28 березня 1941 р письменниця наповнила камінням кишені свого пальто і втопилася у річці.